Članki

BALET IN ORIENTALSKI PLES

Kadar izgovorimo besedo balet, si takoj predstavljamo zelo zahteven ples na prstih, hitre obrate, visoke skoke, zapletene gibe nog in dvignjeno nogo pri ušesu balerine. Kaj ima to skupnega z orientalskim plesom? Kaj ima to skupnega z zvijajočimi gibi trupa in ostrimi akcenti medenice?

Šola baleta je šola gracioznosti in elegance in zakaj so ravno baletne plesalke podobne kraljicam in princesam, zakaj so vse elegantne in polne samozavesti? Zato, ker je balet nastal iz dvornega plesa, v katerem so vladarji in njihovo spremstvo razkazovali svojo gracioznost, vzvišenost in eleganco.

Kako izraziti eleganco skozi govorico telesa? Odprt prsni koš, pozicija glave ne sme biti ne previsoka ne prenizka, komolci in zapestja mehko usločeni, ne preveč pokrčeni, da ne spominjajo na kokošja krilca in ne preveč stegnjeni, da ne spominjajo na palico, dlani so ozke in dolge, prav aristokratsko in prsti ne gledajo na vse strani istočasno.

Skladatelj Saljeri je nekoč rekel, da preveri harmonijo glasbe z alhebro, o plesu bi lahko rekel, da preveri eleganco in harmonijo giba s stereometrijo. Roke imajo svoje pozicije odvisno od trupa, premik ali zasuk za nekaj centimetrov lahko uniči harmonijo. Tudi ploskost trupa ima svojo določeno pozicijo, odvisno od ploskosti dvorane, stopala imajo svoj določen kot v različnih pozicijah ravno zato, da plesalka ne zgleda kot medvedek.

Vseh teh pravil in pozicij si ni izmislila ena oseba in niso bila narejena vsa naenkrat. Nastajala so dolga leta, ustvarili so jih tisti, ki so se dolga leta ukvarjali s plesom in opazovali plesalce. Zakaj določen gib pri 2 plesalcih zgleda različno, zakaj pri enem elegantno, pri drugem ne? Na podlagi dolgoletnih opazovanj, trdega dela in analize je nastala šola baleta, z namenom, da se vsak lahko nauči elegance.

Balet se ne imenuje zaman »kralj plesa«. Pogosto sem slišala od svojih učiteljev: »Če obvladaš balet, se boš zlahka naučil drugih zvrsti plesa!« To še kako drži.
Pri večini sodobnih plesnih stilov so baletne vaje obvezne; v športnih plesih, jazz-baletu, disco danceu, modernem plesu, v večini tradicionalnih plesov, v flamenku in pri orientalskem plesu. Hip hopa in breakdancea namenoma nisem omenila, saj imajo čisto drugi način gibanja in plesalci uspeh dosežejo tudi brez baletnih vaj.

Raqs Sharqi-klasični orientalski ples je nastal z zlitjem tradicionalnih plesov Vzhoda in baleta. Ko je Madame Badiya odprla svoj prvi kazino s show programom orientalskih plesalk, je povabila h sodelovanju evropske koreografe, da naredijo show. Ti koreografi so prinesli eleganco evropske plesne kulture na Vzhod. Po vzoru evropskih orkestrov, so orientalski ples začeli spremljati veliki orkestri, ki so obdržali tradicijo in instrumente, značilne za orientalsko glasbo. Tako je nastala čudovita klasična orientalska glasba.

Orientalska plesalka je podobna vili, pravljičnemu bitju, zato so njeni gibi lahkotni, pri izvajanju najostrejših akcentov ne sme biti napetosti v telesu, drugače pravljica izgine. Če umaknete gibe trupa iz izkušene orientalske plesalke in pustite samo gibe rok, glave, premikanje po prostoru in vrtenje, boste videli: BALET.

Tehnika izolacij vzgaja trup plesalke, balet vzgaja držo glave, rok in stopal, premikanja po prostoru, kontrolo telesa pri vrtenju, ples s tančico. Plesno držo gradimo z obojim.
Jaz na svojih učnih urah veliko časa posvečam tem malenkostim, ki gradijo eleganco. Moje plesalke so do določene mere seznanjene z baletom. Kot kažejo izkušnje, jim je to pomagalo pri napredovanju v plesu.

Če me vprašate, ali klasični balet zagotavlja uspeh vsaki plesalki, vam lahko odgovorim: pomaga da, zagotavlja ne. Če ima plesalka sposobnost slišati, kaj ji govori učitelj in je pripravljena popraviti svoje pomanjkljivosti pri pomanjkanju naravne gracioznosti, takrat balet pomaga.
Obstajajo sicer plesni fenomeni z zelo visoko naravno eleganco giba, ti fenomeni dobesedno vsrkajo vase vse naiboljse kar vidijo, zlahka ponovijo vsak gib, ki ga vidijo, brez dodatnega razlaganja, zraven z lahkoto dodajo naravni čar in eleganco. Njim ni potrebna posebna šola elegance, ampak takih je, žal, zelo malo.
Nam, navadnim smrtnikom, preostane: balet, balet, balet!
10.06.2010, Autor Iryna Stankovic.
Lektor Mateja Mikulan.

Tribal-fusion dance

SODOBNE VRSTE ORIENTALSKEGA PLESA. TRIBAL BELLYDANCE

Med različne oblike orientalskega plesa sodi tudi tribal bellydance in sodi med najmlajše v tem okviru. "Tribe" v angleščini pomeni "pleme", "klan", in "tribal" pomeni vse, kar je odnos do plemena, klana. Uporaba te besede je povezana s tem, kar razlikuje stiling “tribal” od drugih stilingov bellydance. Prvo je to, da se tribal najpogosteje izvaja v skupini. Pri tem plesalke komunicirajo med sabo čez improvizacijske gibe, katere poznajo vse v skupini. Beseda “tribal” ukazuje prav skupinsko izvajanje plesa. Drugo je to, da so načine izvajanja gibov in oblikovanje kostumov prevzeli od različnih narodov Bližnjega in Srednjega vzhoda, Severne Afrike, Španije in Indije. V tem pomenu beseda “tribal” označi folklorno podlago tega plesa. To ni ples določenega naroda, ampak je kombinacija vplivov različnih kultur, je meddrugim povedala ena od znanih plesalk tribal dance in ustvarjalka skupine “Heavy hips” Palika ter dodala: “Pomembno je razumeti, da smo vsi mi eno pleme na celotni Zemlji.”

Tribal bellydance se pojavil v Ameriki 1970. leta. V tem času si je pridobil veliko popularnost v ZDA in drugih državah sveta. O tem govori veliko število skupin in plesalk, ki so se pojavljali vsako leto. Tribal bellydance je imel nekaj stopenj razvoja in transformacije. Zdaj obstaja nekaj vrst tribal dance: Amerikan Tribal Bellydance, Tribal fusion bellydance. Ampak pojav in razvoj teh stilov je povezan s tremi imeni: Jamjle Shalimpour, Mashe Archer in Karoline Nerikkio.

JAMILA SHALIMPOUR IN SKUPINA “ BAL-AHAT” (www.balanat.com).

Začetke tribal dance je ustvarila Jamila Shalimpour. Jamila je začela nastopati kot akrobatka v Ringling Brothers Cirkus pri 16-ih letih. Leta 1952 je začela učiti bellydance. Kot je pisala Jamila v svojem članku o zgodovini bellydance v ZDA, je na začetku 50-ih let 20. stoletja, je bilo skoraj vse znanje za orientalski ples omejeno s tem, kako je bil predstavljen v Holliwoodskih filmih. Predstavljen je bil zelo iskrivljeno, ker so koreografije izvajali jazz plesalci tistega časa. Jamila je postopoma razvijala svojo metodo in terminologijo gibov. Leta 1969 je organizirala skupino “Bal Ahat”, ki je bila sestavljena iz 40 članov. Jamila ni imenovala svoj stiling “tlibal”, ampak ga je preprosto imenovala trebušni ples. Vendar so eklektične obleke, ideje, ki so bile prevzete iz revije “Nacional geografic”, tatuji na obrazih in telesu, plesi v skupini in specifika gibov, ustvarjali občutek plemena. Druga plesalka iz New Yorka, Morokko, je začela uporabljati besedo “tribal” za označevanje tega stila plesa.

MASHA ARCHER IN THE SAN FRANCISCO CKASSIK DANCE TROUPE

Tribal stiling je pridobil popularnost tudi zahvaljujoč dejavnosti MasheArcher, ki se je rodila v Kijevu (Ukrajina), in je prišla v ZDA s staršimi že v otroštvu. Bila je učenka Jamile Shalimpour, vendar je leta 1970 nehala plesati pri Jamili in je organizirala svojo skupino The San Francisco Classic Dance Troupe. Tudi sama je začela poučevati. Njen ples je bil večinoma improvizacija. Masha je razvila svojo interpretacijo orientalskega plesa, se trudila premakniti ta ples iz restavracij in kabarejev na odre.

KAROLINA NERIKKIO IN FAT CHANCE BELLY DANCE

Je ena izmed učenk Mashe Archer - Karolina Nerikkio. Leta 1987 je organizirala Fat Chance Belly Dance, plesno skupino, eno iz tistih, ki do zdaj najbolj močno predstavljala tribal stiling. Karolina je naredila ta ples takšen, kakšnega ga vidimo danes, z unikatnim in natančno zgrajenim sistemom improvizacije, gibi in prestopi. Ta stiling je pridobil naziv American Tribal Style, ali ATS. Čeprav tribal stiling ni omejen samo z varianto ATS, je le-ta oblika pridobila največjo priljubljenost v Ameriki in lahko se imenuje “klasična” verzija tribal bellydance.

GIBI

Danes tribal stiling vsebuje nekaj smeri. Niso vse plesne skupine tega stilinga podobne ena drugi, saj se razvija interpretacija gibov, raznolikost oblačil in drugo.

Od drugih stilingov se bellydance ATS razlikuje v tem, da pogosto uporablja skupinsko improvizacijo (koreografije tudi izvajajo). Skupinska improvizacija vsebuje kratke kombinacije gibov, katere poznajo vse članice skupine in jih izvajajo absolutno enako. Kot je rekla Karolina Nerikkio, “je skupina plesalk tribal dance podobna jati ptic ali rib, “kar pove o natančni sinhronnosti gibov.

Ena od glavnih posebnosti tribal stilinga je drža telesa plesalk, zato daje ta ples med plesom ženskam moči. Drža telesa je podobna drži plesalk flamenka: ponosno stegnjen hrbet, visoko dvignjeni prsi in glava, močni položaj rok. Le-ta ponosna drža telesa je najbolj pogosto opazovana s strani gledalcev, ki se prvič srečajo s tem stilingom plesa. Tudi gibi dlani in prstov so prevzeti od flamenka.

Poudarjena izolacija različnih gibov je še ena posebnost tribal dansce. Plesalke obdržijo ponosno držo telesa in istočasno izvajajo določen gib (naprimer, osmice , udarce, kroge z boke ali z prsnim košem itd.), pri tem pa pustijo ostali deli telesa pri miru. Tribal stiling to izolacijo in ponovitev gibov in kombinacij poudarja več kot kakšen drug stiling bellydance. Karolina Nerikkio je ustvarila veliko plesnih kombinacij, katere temeljito študirajo vse članice skupine za naslednjo improvizacijo. Za prestop od ene kombinacije do druge je ustvarila sistem mini gibov (“t. i. ključi”) , ki se izvajajo na koncu vsake plesne kombinacije z voditeljico skupine. Vsaka naslednja kombinacija ima svoj določen mini gib, “ključ”. Tako ostale plesalke vedo, kakšna bo naslednja plesna kombinacija.

KOSTUM

Kostum plesalke tribal dance je lahko prepoznati. Na prvi pogled je podoben ciganskemu, ker ima podobne živahne barve in nakit. Je tudi eklektičen, njegovi deli so vzeti iz tradicionalnih noš različnih narodov sveta: Srednjega Vzhoda, Severne Afrike, Vzhodne Indije in Centralne Azije. Kostumi različnih skupin niso enaki, vendar se najbolj pogosto nosijo široke hlače iz neprozornega blaga, dolgo krilo “sonce” zgoraj hlač, tudi neprozorna, pas, okrašen s težkimi kiticami, majhne morske školjke, težki cekini, majhna ogledalca in drugo. Zgoraj se oblači “čoli”, tako se imenuje bluza indijskega kroja, katera ne prikriva popek, in modrček, okrašen tudi s cekini in školjkami. Na glavi je pogosto težek tirban, podoben indijskemu, tudi okrašen je s težkim nakitom. Okrog vratu in rok se nosi velik težak, večinoma afganistanski srebrni nakit. Blago za krila in hlače se uporablja , kot pravilo, bombažno, brokatno, ali pa naravno svilo, ponavadi temne barve, vendar ni obvezno. Močne barve pa gredo okrog pasu, modrca in na glavo. Lahke prozorne tkanine, bleščice, bleščeče cekine in tkanine, lahki nakit, ozka, oprijeta krila se ne uporabljajo v amerikan tribal stilu.

GLASBA

Glavna razlika glasbe za tribal dance od ostalih stilingov orientalskega plesa je ta, da se v ATS ne uporablja orkestrova glasba. Večinoma se sliši folklorne inštrumente kot mizmar, rebaba, bobne.

S časom se je iz ATS razvila še ena vrsta : TRIBAL FUSION DANCE. Plesalke tega stilinga pogosteje uporabljajo elektronsko aranžirano etnično glasbo, in celo sodobno elektronsko s težki ritmi, katera nima etnične podlage. Pri tem so se obdržali osnovni načini gibanja ATS. Oblačila se tudi modernizirajo, npr. coli, turban na glavi in široka krila niso obvezni. Več se uporablja nakita, umetne rože za okras na glavi itd.

IZ INTERVJUJA RUSKE PLESALKE TRIBAL FUSION DANCE IRINE IČI:

Težko mi je reči, ali sem sama izbrala to zvrst plesa, ali je le-ta mene. Zgodilo se je, da je bila moja prva plesna učiteljica prav plesalka tribal dance in ona me je naučila zelo spoštovati ta stiling. Tribal praznuje žensko moč in neodvisnost, daje veliko pozornosti tehniki in estetiki giba, dobesedno kultivira ga. Ta ples daje ženski možnost odpreti svojo lepoto, eleganco in čutnost skozi obvladanje svojega telesa. Čeprav tribal stiling ni le ples zapeljivosti, ampak privlači tudi veliko takih moških, ki znajo ceniti lepoto in gracioznost. Kot je izjavila znana plesalka tribal dance Rachel Brice v enem izmed svojih intervjujev: “Spomnim se, da mi je nek moški po predstavi rekel, da prej ni nikoli videl čutnosti in elegance spojene v enem telesu, spojenih v enem plesu. To je spremenilo njegovo razumevanje žensk.” Čim več se ukvarjam s trebušnim plesom, tem bolj čutim njegov vpliv na svojo dušo, telo in zavest. Pogosto dajem nasvete dekletom in ženskam, in sicer, če iščejo še en vir veselja v življenju, se jim je vredno začeti ukvarjati s trebušnimi plesi.

Več informacij za tribal dance najdete na:

V članku je uporabljeno gradivo z naslednje spletne strani: http://www.arisufit.ru.

Skozi ples k duhovnemu razvoju

Skozi ples k duhovnemu razvoju

Prišel je Človek k Modrecu in ga vprašal :
O, Modrec, nauči me razlikovati med resnico in lažjo, lepim in grdim.Nauči mene veselja do življenja!
Razmislil je Modrec in nauči Človeka plesati.
To je stara zgodba.

V našem času nobeden ne dvomi v koristi telovadbe za zdravje. Samo kako prisiliti sebe vsak dan ponavljati dolgočasne fizične vaje ? A za žensko in njeno emocionalno barvno sprejemanje življenja, je to na splošno težko. Kako obdržati svojo lepoto, gibčno telo in veselje do življenja za dolga leta.

Način za ohranjanje ženskega zdravja in njene privlačnosti je bil izumljen več tisočletij prej. »Zenske skoraj vseh narodov obvladujejo ples z valovitimi gibi v pasu , z zavijanjem in zibanjem bokov. To so za njih naravni gibi,s katerimi trenirajo globje mišice i notranje organe trebuha, kje se zarodi in nastaja otrok. Tam, kje ni takšnih plesov, ali pri nekaterih narodih, kjer so celo prepovedana, je rojevanje težko in boleče, zato generacije niso močne.« (po knjigi I.Jefremova »Tajis Afinskaja«. ) Najbrž, gre za trebušne plese, je bila takojšnja ugotovitev in drži.
Na moje vaje prihajajo ženske različnih starosti in postav. Večina jih prej nikoli ni plesala.

Tiste ,ki se po nekaj vajah odločijo, da bodo resno nadaljevale, kmalu ugotovijo ,da so se pametno odločile.
Ples spreminja človeka fizično in duhovno. Pri plesu čutiš velik užitek zaradi gibov, začutiš veselje do življenja in ljubezen do vsega sveta ter se učiš živeti in doživeti srečne trenutke.
Tehnika orientalskega plesa vsebuje veliko majhnih skrivnosti. Ena izmed njih je izvajanje večine gibov v sproščenem stanju. Dobra plesalka ima lahkotno plastičnost v telesu. Z vsakim gibom ona zvija svoje telo, kot da ne bi imela kosti,da je cela iz gline. Pri orientalskem plesu se naučiš relaksacije, a zaporednost moči in sprostitve daje telesu možnost prenašati večje fizične napetosti. Valovni gibi , udarci in tresenje z boki naredijo mišice in vezi bolj gibčne. Tresenje ustvarja unikatno masažo notranjih organov trebuha, saj se posledično izboljša prekrvavitev in prebava. Tudi tresenje deluje kot dragi vibromaser in s časom opazite, da je vaš celulit izginil.
Pri orientalskem plesu delujejo vsi deli hrbtenice, zato se dobro okrepijo mišice hrbta in križa. Spremeni se drža telesa, izrazi se večja eleganca v gibih in izgine upognjenost hrbta. Gibi rok in ramen učvrstijo prsne in medrebrne mišice. To pomaga obdržati lepo obliko prsi za dalj časa. Plesalke, ki dalj časa plešejo orientalske plese,spremenijo s tem svojo obliko telesa. Kakšen je orientalski tip ženske? Tanek pas, razvite prsi, okrogli boki. Znano je, da vaš način življenja ustvarja vaše telo!

Ampak to so zunanje spremembe, ki jih povzroči orientalski ples. Ne spreminja pa se samo telo. Postopoma, z boljšim obvladanjem gibov, z občutkom sproščenosti v plesu, pride sproščenost tudi v življenje! Vse se začne s sprejemanjem sebe, posebnosti svoje postave in svoje celotne zunanjosti.
Sprejmite sebe takšne, kakšne ste, in s tem boste sprejele tiste, kateri so poleg vas! Z obvladanjem plesne, ali z drugo besedo, samozavestne drže telesa, se odprejo energetske točke, in samozavest pride tudi v življenje! Tako izginejo vsi manjvrednostni kompleksi! Možnost plesanja za druge in z drugimi v procesu vaj in nastopov daje možnost večanja pretoka energije med vami in drugi, zato postanete bolj odprti.
Moč svoje individualnosti poudarite vedno z plesnimi gibi. Celo osnovne gibe vsaka zenska izvaja po svoje privlačno. S povečanjem samozavesti pa se spremeni vaše vedenje in postanete bolj zanimivi za sebe ter druge. Ko se zgodi, se zavedate svoje enkratnosti in postane vam jasno, da zunanja lepota izhaja iz notranjega stanja!
Gibčnost v plesu daje gibčnost značaju, mehkoba in lahkotnost v gibih pa vpliva na lahkoto v komunikaciji, sproščenost v plesu vodi k notranji svobodi. Vaša komunikacija s svetom okoli vas postane bolj harmonična. Tako se pojavi »rozmarinka«, kar je osnova ženskega čara in privlačnosti.

Največjo vlogo pri izvajanju plesa igra umetnost, kako priti v posebno stanje, ki je blizu transu. Znano je,da čim več odprtih čaker ima plesalka,čim več energetskih centrov deluje pri izvajanju plesa, tem bolj raznolik in bogat je ples. Dobra plesalka, ki zna v svojem plesu spojiti dobro koreografijo ali raznolikost improvizacije in določeno energetsko stanje, je sposobna vznemirjeti gledalce ter napolniti celoten prostor s svojo energijo. V tem primeru ples postane veselje za plesalko in hkrati lepa predstava za gledalce. Gibi so torej samo pot in možnost, da se vaša energija pretoka k gledalcu, in ta ne teče samo skozi telo, ampak tudi skozi pogled v očeh, z nasmehom, potezami na obrazu. Sproščene in samozavestne so v svojem življenju tiste ženske, ki se bolj pogosto znajo nasmehniti drugim, zato lažje pridejo v to stanje tudi pri plesu. Če se torej zavedate, da vam manjka sproščenosti v svojem življenju, je orientalski ples prava pot, da se vrnite k svoji naravi.
Moj nasvet in misel vsem ženskam je ,da se pridružite tej davni, skrivnostni in prelepi umetnosti. Glavni cilj in namen je lepa, zdrava, harmonična, ljubljena in srečna ženska!